Site Admin
Zima to dla powiększonych ust prawdziwy test wytrzymałości. Często wracacie do mnie z pytaniem, dlaczego miesiąc po zabiegu usta zamiast kusić, są spierzchnięte i bolące. Czy to wina preparatu? Absolutnie nie - to czysta biologia i fizyka w jednym. Musicie pamiętać, że kwas hialuronowy działa jak gąbka, która wiąże wodę. Jeśli jednak Wasz organizm jest odwodniony, a kaloryfery wysuszają powietrze, kwas zaczyna czerpać wilgoć z Waszych tkanek, co paradoksalnie pogarsza sprawę i wysusza śluzówkę.

Dlatego kluczem do sukcesu jest przede wszystkim nawadnianie. Pijcie minimum 2 litry wody dziennie - musicie nawodnić tę gąbkę od środka, by mogła zachować swoją objętość, inaczej po prostu wyschnie i się skurczy.

Równie ważna jest ochrona zewnętrzna. Musimy zamknąć wilgoć w naskórku, a zwykłe pomadki tu nie wystarczą. Na noc nakładajcie solidną warstwę lanoliny (świetna jest ta dla matek karmiących), masła shea lub wazeliny. I błagam, nie oblizujcie ust na wietrze - enzymy zawarte w ślinie tylko niszczą ich naturalną barierę ochronną. Pamiętajcie, że ostateczny efekt zależy teraz od Waszej domowej pielęgnacji, a nie tylko od ręki lekarza.
Załączniki:
istockphoto-803155598-612x612.jpg
istockphoto-803155598-612x612.jpg (21.79 KiB) Przejrzano 1347 razy
O, lanolina to hit! Kupiłam taką fioletową tubkę w aptece (tania!) i uratowała mi usta po nartach. Lepsza niż te drogeryjne balsamy za miliony.
ODPOWIEDZ