Site Admin
Cześć! Zima za oknem nie odpuszcza, a ja widzę, że wielu z Was zmaga się z bolesnym problemem. Nasze usta w tym okresie często cierpią, pękają, a czasem wręcz pieką żywym ogniem. Musicie pamiętać, że skóra warg jest bardzo specyficzna i delikatna, ponieważ w przeciwieństwie do reszty twarzy nie posiada gruczołów łojowych. Przez to nie ma naturalnej warstwy ochronnej i na mrozie wysycha błyskawicznie, tracąc całą wilgoć.

Najgorszym błędem, jaki popełniamy nieświadomie, jest odruchowe oblizywanie ust na wietrze, gdy czujemy suchość. To błędne koło, które tylko pogarsza sprawę. Ślina zawiera enzymy trawienne, które zamiast nawilżać, dodatkowo trawią i drażnią podrażniony naskórek, prowadząc do bolesnych pęknięć. Dlatego moją gorącą rekomendacją jest inwestycja w konkretne, gęste i odżywcze pomadki. Szukajcie w składzie lanoliny, masła shea, naturalnego wosku pszczelego czy ceramidów. Te składniki tworzą na ustach fizyczną tarczę przed wiatrem.

Uważajcie też na pułapki marketingowe. Unikajcie jak ognia produktów z dodatkiem mentolu, kamfory czy kwasu salicylowego. Choć dają one przyjemne, złudne uczucie chłodu i odświeżenia, w rzeczywistości wysuszają usta jeszcze bardziej, potęgując podrażnienie. Mam dla Was też sprawdzony patent na nocną regenerację – nakładajcie przed snem grubą warstwę aptecznej maści z witaminą A lub czystej lanoliny. Zadziała to jak całonocna maska ratunkowa. A Wy? Macie swoje ulubione balsamy do ust, które ratują Was tej zimy?
Załączniki:
istockphoto-1436911805-612x612.jpg
istockphoto-1436911805-612x612.jpg (25.29 KiB) Przejrzano 1120 razy